Témé Tan album cover
 

Témé Tan is een wereldreis op zich. De Belgisch-Congolese polyglot die verschillende instrumenten bespeelt en blijk geeft van eclectische inspiratie, blijft echter een solitaire nomade die met beide voeten op de grond staat. Portret van een veelzijdig artiest, doorheen een geschiedenis rijk aan uitwisseling.

Omslagfoto : Pauline Miko
Artikel foto's : Lieve Shukrani Simoens
Brillen : Kinto 4265
Interview door Kinto


OHAYO TEME TAN !

Nadat hij Veence Hanao, Fou Detective en ook Carl et les hommes-boîtes begeleidde op het podium en in de studio, was het in Japan dat Témé Tan de start van zijn solocarrière inluidde met de lancering van zijn gelijknamige album. Een nieuw avontuur, gekenmerkt door de stempel die het Japans drukte op zijn artiestennaam:  van hand,  van ogen (en Tan van Tanguy). Témé Tan”, een naam die staat voor de grenzeloze open geest van deze reizende ziel die zijn energie haalt uit ontmoetingen en nieuwe landschappen: 


“Reeds als kind reisde ik tussen Congo en België. Dankzij mijn studies literatuur kon ik daarna in Spanje gaan wonen. In Granada ontmoette ik mensen van over de hele wereld. Ook vandaag is reizen nog steeds een grote bron van inspiratie.”


Nu woont hij in Brussel, maar deze oorspronkelijke inwoner van Kinshasa kreeg de smaak voor avontuur te pakken tijdens zijn reizen naar onder meer Brazilië, Noorwegen, Peru, Guatemala, Honduras en Guinee.

De auteur-componist schrijft zijn songs op verplaatsing, elders: in het vliegtuig, op de trein, de boot, hoog in een wolkenkrabber of in een bos waarin hij de tijd neemt om te verdwalen. 

“Goede morgen Témé Tan!” in het Japans.


Témé Tan on stage @ Cactus Festival with Kinto 4265

EIGENTIJDSE NOMADE

Témé Tan bewees al heel snel dat hij zich uit de slag kon trekken, toen hij zijn eerste optredens gaf en in zijn eentje op pad ging met zijn koffer en zijn rugzak. Geleidelijk aan, naarmate hij de wereld rondreisde, ontwikkelde hij zijn knowhow als autodidact: voor de clips van “Sè Zwa Zo” en “Coups de griffe” bijvoorbeeld, gebruikte hij zijn kleine camera, zonder hulp van een technisch team.

Het moet gezegd dat deze duizendpoot alleen reist, wat de spontaneïteit van zijn handelingen verklaart. En als hij een noot of een melodie wil opnemen, gebruikt hij de micro van zijn laptop of zijn dictafoon (initieel bestemd om zijn lessen aan de ULB op te nemen) om het moment vast te leggen. Van zijn talloze avonturen brengt deze autonome (en genereuze) artiest voor ons beelden en geluiden mee die zijn muziek een unieke kleur geven.
 


“Ook al heb ik niet meteen de middelen, toch probeer ik te doen wat ik wil. Daarom geef ik me wat meer bloot aan mensen die mijn werk op prijs stellen. Zo ben ik ook vrijer in mijn creativiteit.”

Témé Tan on stage @ Cactus Festival with Kinto 4265

 

Témé Tan on stage @ Cactus Festival

 

GEOGRAFISCHE POP

Zijn eerste album “Témé Tan” (PIAS, 2017) is een waar communicatief genot, maar vertelt toch een gevarieerd eigentijds verhaal doordrongen van migratiebewegingen (Matiti), ecologische bekommernissen (Ouvrir la cage) of familiebanden (Améthys).De muziek houdt het midden tussen Afrikaanse groove, elektronische muziek, pop en slam. Het is een reisdagboek dat zo persoonlijk is dat het geen zin heeft om het te proberen omschrijven. De artiest vertelt ons ook dat hij zijn weg gevonden heeft door zijn muziek te omschrijven als geographische pop:


“Dat is een term die ik geleend heb van Frànçois en zijn Atlas Mountains. Het woord ‘Wereldmuziek’ is eigenlijk beledigend omdat het voor alle niet-westerse muziek staat. ‘Geografische pop’ daarentegen is de muziek die zich laat inspireren door omzwervingen en ontmoetingen over heel de wereld.”


Veel invloeden dus, en toch een duidelijke identiteit: het album is een efficiënte en dansbare mix, maar met fundamentele vragen die niemand onberoerd kunnen laten. De muziek van Témé Tan is persoonlijk werk met een universeel potentieel dat een licht werpt op de wereld.


AFSPRAAK ON STAGE

Het is in aanwezigheid van zijn publiek dat de zanger dit universum het beste verdedigt: al zijn optredens zijn stuk voor stuk opmerkelijk. De zanger maakt indruk door zijn aanwezigheid en neemt het podium in alsof hij thuis is. Bovendien is het podium misschien de enige plaats waarnaar deze geboren nomade regelmatig terugkeert.  

 Témé Tan on stage @ Cactus Festival

NIEUWSTE ARTIKELEN